Schoolactie (2/05-30/11): Bouw! gratis uitproberen

Stel dat jij het aantal leerlingen met leesproblemen op je school kon halveren? 

Onmogelijk denk je? Helemaal niet. De leesinterventie Bouw! helpt leesproblemen met ruim 60% verminderen. Met Bouw! voorkom je heel wat onnodige problemen bij de leerlingen en help je de druk op de zorg in en buiten de school te verlichten.

Neem nu deel met jouw school aan de gratis uitprobeeractie. De actie loopt van begin mei tot eind november. Tijdens deze periode krijg je 100% korting!  De actievoorwaarden vind je hieronder.

kortingsbanner bouw actie

Ga je na de gratis uitprobeerperiode verder aan de slag met Bouw!, dan kun je genieten van de uitzonderlijke scholenkorting die we aansluitend aanbieden. Je leest er alles over in de actievoorwaarden hieronder.

Actievoorwaarden en deelname (onderwijs)
Hieronder lees je alle actievoorwaarden voor het onderwijs. Bij een keuze voor een jaarabonnement bekom je 50% korting op het 1ste jaar bij verderzetting na de gratis proefperiode. Bij een keuze voor een Plus Pakket 3 jaar bekom je 75% korting in jaar 1, 50% korting in jaar 2 en 25% korting in jaar 3. Bij deze abonnementsvorm heb je opzegmogelijkheid tot 1 jaar. Opzeggen doe je via een mailtje naar consulenten@lexima.be minstens 2 maand voor het einde van jaar 1.

Scholen in Vlaanderen kunnen intekenen op de gratis uitprobeeractie tussen 02/05 en 30/11. De gratis proefperiode eindigt op 30/11.(Scholen uit Nederland kunnen dus niet deelnemen.)

De volledige actievoorwaarden zijn:
 • Je tekent in op de gratis uitprobeeractie tussen 02/05 en 30/11. De gratis proefperiode eindigt op 30/11.
 • De gratis uitprobeeractie geldt op het abonnement van jouw keuze en loopt van 02/05 tot 30/11.
 • Zonder opzeg vóór 30/11 loopt de actie per 1/12 vanzelf over in het betalende abonnement waarvoor je intekende.
   • Opzeggen kan op elk moment vóór 30/11 via een mail naar consulenten@lexima.be. Opgelet: Eens wij de stopzetting hebben geregistreerd, kun je niet meer in Bouw! verderwerken. Wij registreren de stopzetting van zodra wij de mail tot stopzetting ontvangen.
 • Bij verderzetting krijg je de hieronder opgegeven korting op de reguliere abonnementsprijs:
   • -50% op het eerste jaar bij een keuze voor een jaarabonnement (schoolbreed of Plus Pakket 1 jaar)
   • -75% op jaar 1 bij een keuze voor een 3-jaarabonnement Plus Pakket. Ga je verder, dan krijg je het 2de jaar een korting van 50% en het 3de jaar een korting van 25% op de reguliere abonnementsprijs. Bij deze abonnementsvorm heb je opzegmogelijkheid tot 1 jaar. Opzeggen doe je via een mailtje naar consulenten@lexima.be minstens 2 maand voor het einde van jaar 1.

  kortingsbanner bouw actie

  Hoe ga je te werk?
  Kies op de Bouw! programmapagina jouw schoolgrootte en voeg toe aan je winkelmandje na het aanmaken van je account. Bij het afrekenen krijg je een korting van 100% waardoor je niets hoeft te betalen. Geef je geen opzeg vóór 30/11 dan ga je na de proefperiode verder en ontvang je de factuur (met afgehouden korting) begin december.

  Ook inbegrepen:
  • Je ontvangt een gratis online training om het programma goed te leren gebruiken.
  • Na de training bekom je digitale ondersteuning.


Hoe helpt Bouw! mijn leerlingen en leerkrachten?
 • Vanaf 3de kleuter of bij de start van het 1ste leerjaar
 • Bewezen effectief: leesproblemen dalen met ruim 60%
 • Krachtig model van directe instructie
 • Tutor gestuurde werking zorgt voor tijdbesparing en werkt motiverend
 • Leerlingen groeien in de alfabetische principes zoals klank-tekenkoppeling en fonemisch bewustzijn
 • Inpasbaar binnen een taalintegratietraject n.a.v. de Koalatest (3de kleuter)
 • Beklijvende resultaten, tot in het 6de leerjaar en daarna

Bouw-actie
Begeleiding vanuit Lexima
Wij geloven sterk in de waarde van vorming. Na je deelnameregistratie bekom je dan ook een link om de gratis Ga-van-start-training op te vragen die je vervolgens op elk moment kan (her)bekijken. Je maakt kennis met de wetenschappelijk achtergrond, gaat zelf aan de slag en bespreekt je organisatieplan voor een goede implementatie. Zo ga je vlot en correct van start!
Daarnaast kan je rekenen op verdere ondersteuning via mail.


In 7 minuten nemen we je mee door Bouw!

In 2022 deden we vanuit Lexima Bouw!-pilootprojecten met een intensieve begeleiding en bevraging van tientallen deelnemende scholen. Ruim 80% van deze scholen implementeerde Bouw! hierdoor op een duurzame manier binnen hun school. Zij zijn helemaal overtuigd van de waarde van preventie van leesproblemen.

Betekent dit dat deze scholen geen hindernissen of uitdagingen tegenkwamen? Neen, maar daar komt de Lexima-training en begeleiding om de hoek kijken. De pilootscholen kregen persoonlijke begeleiding. Bij deze gratis uitprobeeractie bieden we naast de training een digitale begeleiding.  Lees ook 'Scholen vertellen'.

Wat zegt de wetenschap?


Wetenschappelijk bewezen effectief
Het grote verschil met andere programma's en games die taal stimuleren? De wetenschappelijke onderbouw en bewezen effectiviteit van Bouw!. Het programma werd ontwikkeld aan de universiteit van Amsterdam en wordt sinds 2014 door wetenschappers opgevolgd. Zo werd aan de hand van 2 langlopende studies onder leiding van Prof. Aryan van der Leij aangetoond dat Bouw! bij een correcte inzet leesproblemen met ruim 60% doet dalen. Hier lees je meer over het onderzoek.

Vlaamse wetenschappers breken lans voor vroege preventie
Prof. Pol Ghesquière (KUL), bekend van de dyslexieparadox (Lexima Magazine editie 2022), geeft aan dat de beste periode om interventies te doen om mensen met dyslexie te helpen, ligt tussen het 3de kleuter en het 1ste leerjaar.
Bekijk het filmpje met Prof. Ghesquière hier.

Prof. Maaike Vandermosten (KUL) gebruikte indicaties in de 3de kleuterklas in haar onderzoek naar de bepaling van het cognitief risico op dyslexie.

Dr. Kirsten Schraeyen en Dr. Astrid Geudens schreven een artikel rond meertaligheid en leesproblemen in Lexima Magazine 2023. Zij zijn van mening dat een preventieve aanpak rendeert voor elk kind, ook voor kinderen die opgroeien met één of meerdere andere moedertalen. Ze baseren hun inzichten op onderzoek dat duidelijk laat zien dat er kansen liggen in een vroege preventieve aanpak.

Bouw! staat het kleuterzijn niet in de weg
Bouw! is naast een wetenschappelijk onderbouwd ook een erg attractief en 'speels' programma zodat kinderen er vooral ook graag en gemotiveerd mee aan de slag gaan. Het geeft kinderen met een risico op leesproblemen de kans om bij te benen in de basis van het leesproces en biedt hen zo gelijke kansen op lees- en leersucces.

Nog meer uitleg over de meerwaarde van Bouw! nodig?

Schrijf je in dat geval in voor een gratis kennismakingswebinar van 20 minuten.  Onze trainer-consulent neemt je mee doorheen de opzet, onderbouwing en het effect van het programma en beantwoordt achteraf je vragen. Schrijf je hier