De kern van Alinea Suite

Onderdelen Alinea Suite 

Alinea Suite biedt hulp bij begrijpend en technisch lezen, schrijven van teksten en studeren. De installatieversie Alinea Windows is de offline toepassing, ideaal inzetbaar in situaties waar geen internet voor handen is. Het eerste onderdeel van Alinea Online is Alinea Cloud. Het online werken en de koppeling met clouddiensten (Google Drive, One Drive en Dropbox) maken het voor de leerlingen eenvoudig werken. Met het tweede onderdeel, Alinea Web2Speech, kan de leerling eenvoudig teksten op het internet laten voorlezen. Met Alinea App voor smartphone of tablet digitaliseer je papieren documenten die je eenvoudig laat voorlezen. 

 

Meerwaarde van Alinea 

De unieke features van Alinea zijn de beeldwoordenboeken, de uitgebreide werkwoordondersteuning en de dicteerfunctie binnen de webapp. Daarnaast kun je binnen de webapp met de ingebouwde OCR-functie in een handomdraai teksten leesklaar maken. Met behulp van een PDF-reader kan de leerkracht het cursusmateriaal van de leerling nakijken en verbeteren. 

 

Doelgroep 

Alinea ondersteunt leerlingen met hardnekkige lees- en spellingsproblemen, zoals dyslexie, STOS en dysorthografie. De functies van Alinea bieden de mogelijkheid om Alinea in te zetten bij een bredere doelgroep. Denk maar aan OKAN-leerlingen, meertalige leerlingen of leerlingen met ASS, DCD of aandachtsproblemen. 

 

LeesVoor! Vlaanderen gratis voorleessoftware

Alinea is gratis beschikbaar voor leerlingen uit het lager en secundair onderwijs (gewoon en buitengewoon), mits het voorleggen van een attest (dyslexie, DCD, gemotiveerd verslag,…).  

 

ADIBib (Eureka Leuven) verzorgt de registratie voor gratis voorleessoftware.

Lexima is leverancier aan Adibib met onze compenserende voorleessoftware Alinea. 

 

Op www.adibib.be vraag je Alinea zelf aan voor de leerlingen. Je kan er alle informatie rond de “spelregels” terugvinden via het menu “Opstarten” – “Voor wie”. Meer info over LeesVoor! vind je hier.

 

Als schoolteam, leerkracht of ondersteuner is het waardevol om vlot toegang te hebben tot Alinea. Bij ons kan je terecht voor voor één gratis schoollicentie voor Alinea en verschillende betalende formules op maat van jouw school!

 

Wil je weten wat Alinea voor jouw leerling(en) kan betekenen?

Bekijk de demo of meld je aan voor de webinar.

 

Klik hier voor meer verdiepende info.

Wat vindt juf Julie van basisschool Mikado van Alinea? Bekijk haar video-getuigenis hier.

Volgens Martien en Ann van BuBaO De Berk is Alinea helemaal geïntegreerd bij hen op school. Bekijk hun video-getuigenis hier. Voor Rita van BuBaO Noordveld maakt Alinea het verschil voor haar leerlingen.

Opgelet! 

Kies de juiste staffel op basis van het totaal aantal leerlingen van jouw school. 

De getoonde prijs houdt rekening met de inzetbaarheid van het programma. Lees hier meer.

Alinea Suite

Compenserende software voor online en offline werken

De compenserende voorleessoftware Alinea Suite ondersteunt leerlingen met lees-, schrijf- of leerproblemen zoals dyslexie. Alinea is erg eenvoudig, veelzijdig en intuïtief. Doordat Alinea Suite leerdrempels wegneemt, kunnen de leerlingen zelfredzaam omgaan met teksten en presteren op hun cognitieve niveau.

Alinea Suite bestaat uit de Alinea Windows, Alinea Online (Alinea Cloud + Alinea Web2Speech) en Alinea App. Met Alinea Suite is ideaal bij het werken met papieren en digitaal lesmateriaal. Het programma biedt examenfunctionaliteiten, zonder (Windows) en met (eXamode) internetverbinding.  

 

Alinea Suite bestellen? Klik hieronder op het product van je keuze.

Alinea en/of eXamode als pilootschool gratis én begeleid uitproberen? Klik hier voor meer info en de inschrijflink. Doorloop je de pilot in het 1ste trimester van schooljaar '24-'25 en ga je door? Dan bekom je 15% korting!

De functionaliteiten van Alinea Suite op een rij

Lezen

Alinea Suite maakt documenten in een handomdraai leesklaar en leest voor in verschillende talen.

Er zijn per taal meerdere stemmen beschikbaar en een aanpasbare voorleessnelheid.

De actieve leesondersteuning met tweekleurige markering van woord en zin stimuleert de gebruiker om mee te lezen.

 

Schrijven

De leerling krijgt ondersteuning van een ingebouwde woordvoorspeller en spellingscontrole.

De woordvoorspeller voorkomt het maken van fouten én corrigeert gemaakte fouten.

Daarnaast kan de leerlingen het schrijven ondersteunen via diverse opzoekmogelijkheden: verklarende en vertalende woordenboeken, beeldwoordboeken en werkwoordvervoegingen.

Tot slot, binnen de webapplicatie kan de leerling tekst inspreken met de dicteerfunctie. 

Studeren

Alinea bevat handige studietools. Met tekentools & markeerstiften kan de leerlingen teksten structureren. Van de gemarkeerde woorden kan Alinea een extract maken, zo heeft de leerling in een handomdraai de kern, de samenvatting van de tekst ter beschikking. Binnen de webapplicatie is het ook mogelijk om een samenvatting zelf in te spreken of er een audiofile van te maken. En door het herhaaldelijk beluisteren, steeds met de juiste uitspraak, wordt leerstof goed ingeprent.

 

Nieuw: Digitale toetsen en examens afnemen

De nieuwe functionaliteit binnen de Alinea webapplicatie, eXamode, is beschikbaar in de multi-user/schoolbrede pakketten Alinea Online en Alinea Suite. Meer info over eXamode.

Bekijk er ook de video-getuigenis van Charlotte HOGENT over eXamode.

 

Schoolboeken
Schoolboeken kunnen digitaal beschikbaar gemaakt worden via www.adibib.be

Wist je dat ...

Alinea Cloud
Werkt op pc, Chromebook, Mac en tablet
Installatievrij werken : log in op de URL en lees en werk in PDF’s, tekstbestanden en foto’s

Functies op een rij:
 • voorleesfunctie in 9 talen met aanpasbare voorleesstemmen, leessnelheden, pauzeduur tussen woorden, voorleesstemkeuze
 • schrijfondersteuning via dyslexiespecifieke spellingscontrole, corrigerende woordvoorspelling
 • studie-ondersteuning via vertaal-en beeldwoordenboeken, werkwoordvervoegingen, markeren en samenvatten, audiobestanden maken
 • spraakherkenningsfunctie


Website_AlineaOnline-schermafbeelding_Lexima.be

Alinea Web2Speech
Extensie op Chrome browser of Microsoft Edge

Functies op een rij:
 • voorlezen van webpagina’s, Google Docs, mailtjes in Gmail,…: met actieve leeshulp met dubbele markering, in 10 verschillende talen en met 50 verschillende voorleesstemmen
 • verklarende, vertalende en beeldwoordenboeken
 • vertaalknop naar Google Translate
 • markeren van tekst in verschillende kleuren
 • maken van een samenvatting door gemarkeerde delen naar een document te extraheren
 • audiobestanden maken van geselecteerde tekst


Website_schermafeelding-W2S_Lexima.be

Alinea Windows
Werkt op Windows pc.

Je gebruikt Alinea met dagdagelijkse programma’s zoals Microsoft Office en PDF-documenten.

Scan of importeer jouw document en de OCR (optische tekstherkenning) maakt de tekst toegankelijk om voor te lezen in Alinea.

Functies op een rij:
 • voorleesfunctie in 4 talen met aanpasbare voorleesstemmen, leessnelheden, pauzeduur tussen woorden, voorleesstemkeuze
 • schrijfondersteuning via dyslexiespecifieke spellingscontrole, corrigerende woordvoorspelling
 • studie-ondersteuning via vertaal-en beeldwoordenboeken, werkwoordvervoegingen, markeren en samenvatten
 • link naar het woordenboek van de Vlaamse Gebarentaal (VGT).


gebarenwoordenboek

App voor smartphone/iPhone
Met deze app kun je zeer eenvoudig elke gedrukte tekst laten voorlezen, van treinticket tot boeken en cursusmateriaal
 • Kies je tekst
 • Neem een foto
 • Laat voorlezen

Alinea leest de tekst voor via tekstherkenning of OCR (optical character recogntion).

Er is zowel een app voor iOS- als Android toestellen beschikbaar. Beide apps verschillen echter wel van elkaar. Voor Android is momenteel de 2.0 versie beschikbaar. iOS bezitters kunnen gebruikmaken van de meer uitgebreide 3.0 versie. Zo kun je met allebei gedrukte tekst op papier laten voorlezen, laten voorlezen van op een foto en foto’s importeren, laten voorlezen van op een PDF, foto’s en PDF-bestanden downloaden vanuit Dropbox naar de app en de voorleessnelheid en markering aanpassen. Met de iOS 3.0 kun je bovendien de foto’s ook bewerken, voorlezen met toegankelijkheidstagging (volgorde & taal), behoud van lay-out, opslaan in DropBox, Google Drvie en One Drive en kiezen voor dubbele markering bij voorlezen.

NIEUW: Online examens met eXamode
eXamode is de nieuwste ontwikkeling binnen de Alinea webapplicatie. Deze tool maakt het mogelijk om met Alinea online toetsen en examens af te nemen in een veilige en afgesloten omgeving. Dankzij eXamode kunnen je leerlingen of studenten met een leeruitdaging op hun eigen device tijdens hun toetsen of examens met hun vertrouwde compenserende ondersteuning werken. Dat zorgt voor minder stress en frustraties bij de leerlingen, maar ook de voordelen voor de scholen zijn legio.

Er loopt er een begeleide proefperiode voor eXamode Meer info

Veilig: Studenten werken binnen de webapp van Alinea. Het moment dat een leerling acties onderneemt buiten de toets om, wordt de toets vergrendeld en is een ontgrendelcode van de supervisor (leerkracht/docent) nodig om terug naar de toets te gaan. Tijdens de test houdt een logboek deze eventuele onderbrekingen bij.

Met de nodige ondersteuning: Leerkrachten/Docenten kunnen makkelijk het evaluatiebeleid voor compenserende software toepassen door bepaalde functionaliteiten uit te schakelen (bijv. toegang tot woordenboeken, spraak-naar-tekst, …). Zo zet je in op een consistent zorgbeleid. Een digitaal kladblok, handig voor de student, kan mee opgeslagen worden met het examen.

Gebruiksvriendelijk voor leerkracht/docent en leerling/student:
 • De school hoeft niet langer in aparte lokalen of PC’s te voorzien.
 • De leerkracht/docent zet als supervisor de toetsen klaar onder het tabblad eXamode.
 • De student kan op zijn eigen device werken, wat zijn zelfredzaamheid en inclusie verbetert.
 • Alles kan netjes vooraf klaargezet worden. Per toets kun je bijlages en kladbladen toevoegen, de duur van de test instellen en aanduiden welke ondersteuningsfuncties mogen gebruikt worden. De toetsen/examens worden na indienen verzameld in de One Drive map van de supervisor.
 • Er is geen nood aan overtypen van examenvragen zoals in sommige andere toepassingen (bijv. Blackboard).
 • Je kan gelijktijdig afzonderlijke examens laten doorgaan.


Je werkt al met Alinea en hebt interesse in eXamode? Volg een eXamode training.
Je hebt interesse in eXamode, maar gebruikt Alinea nog niet? Meld je dan hier aan voor een kennismakingswebinar of stel je vraag via mailtje naar consulenten@lexima.be.eXamode screens new logo_begeleidersomgevingVideo-getuigenis juf Julie van basisschool Mikado
Juf Julie Gielis geeft les aan het 5de en 6de leerjaar op basisschool Mikado te Antwerpen. Ze ondervind elke dag hoe Alinea haar leerlingen meer zelfstandigheid en zelfvertrouwen geeft. Voor haar is het vooral tijdbesparend omdat ze niet langer alles moet pre-teachen.


Video-getuigenissen buitengewoon basisonderwijs, logopedistes Rita, Martien en An
Voor logopedistes Martien en Ann van BuBaO De Berk in Hasselt is Alinea gewoon onmisbaar in de klas. Het programma is ondertussen volledig geïntegreerd.


Logopediste Rita van BuBaO Noordveld (Brugge) ziet het 'wonder' in de ogen van haar leerlingen als ze Alinea voor de eerste keer gebruiken. Lees hier haar getuigenis of bekijk de video-getuigenis hier.
Meerwaarde voor leerkracht én leerling
Voor de leerkracht
 • Mogelijkheid om alle leerlingen op een fundamentale manier gelijke start- en goede leerkansen te bieden.
 • Maximaliseren van een goede doorstroom, minimaliseren van zitten blijven of uitval zonder diploma.
 • Tijdswinst en efficiëntieverhoging.
 • Minder 1-op-1 begeleiding nodig.
 • Vlot en eenvoudig te integreren in de lessen.
 • Vakoverschrijdende leersteun zonder de werklast voor jezelf of collega's te verhogen.


 • Voor de leerling
 • Verhoogde leerefficiëntie dankzij de hulp bij lezen en spellen waardoor hij/zij zich kan richten op tekstbegrip.
 • Zelfstandiger werken, ook met moeilijke en anderstalige teksten. Dat zorgt voor meer vertrouwen en leerplezier.
 • Tijdswinst door focus op de inhoud en door de efficiënte manier van werken die het programma stimuleert.


 • Neem deel aan de Alinea-kenniskring
  Bij Lexima staat vorming en professionalisering van het onderwijs centraal. Praktijkervaringen zijn een belangrijk onderdeel van de continue professionalisering van onderwijsprofessionals. Wij voorzien een netwerkmoment, genaamd de Kenniskring, waarbij onderwijsprofessionals met elkaar in gesprek kunnen gaan en ervaringen delen. Één van onze inhoudelijke experten is steeds aanwezig om adviezen te geven bij specifieke praktijkproblemen die jullie ervaren. Onder het genot van een drankje en knabbeltje krijg je de nodige handvaten om verder met Alinea aan de slag te gaan in de klas. Deelnemen? Kies in de shop voor Kenniskring Alinea. Meer info hier.

  usp-icon-rebrand Gebruiksvriendelijk en intuïtief
  usp-icon-rebrand Helpt lezen, schrijven en leren
  usp-icon-rebrand Voor Chromebook, Mac en Windows