De kern van Kurzweil

Onderdelen Kurzweil

Kurzweil biedt hulp bij begrijpend en technisch lezen, schrijven van teksten en studeren. De installatieversie van Kurzweil software voor Windows en Mac is de offline toepassing, ideaal inzetbaar in situaties waar geen internet voor handen is. Het eerste onderdeel van de Kurzweil online omgeving is de cloud-toepassing Sensotec webapp. Het online werken en de koppeling met clouddiensten (Google Drive, One Drive en Dropbox) maken het voor de leerlingen eenvoudig werken. Met het tweede onderdeel de extensie Web2Speech kan de leerling eenvoudig teksten op het internet laten voorlezen. Met de Kurzweil app voor smartphone of tablet digitaliseer je papieren documenten die je eenvoudig laat voorlezen. 

 

Meerwaarde van Kurzweil

Kurzweil biedt de meest uitgebreide ondersteuning.

Kurzweil beschikt over ultraperformante scansoftware (KES-bestanden), uitgebreide opzoek- en studie-ondersteuning met de multifunctionele woordenboeken (vertalen, werkwoorden, beelden) en veelzijdige studietools (mindmaps, sjablonen voor schrijfopdrachten, voetnoten, hyperlinks,…).

Samen met de sterk individueel aanpasbare gebruikersomgeving heb je zo de beste differentiatie voor leren op eigen niveau.

 

Doelgroep 

Kurzweil ondersteunt leerlingen met hardnekkige lees- en spellingsproblemen, zoals dyslexie, STOS en dysorthografie. De functies van Kurzweil bieden de mogelijkheid om Kurzweil in te zetten bij een bredere doelgroep. Denk maar aan OKAN-leerlingen, meertalige leerlingen of leerlingen met ASS, DCD of aandachtsproblemen.

LeesVoor! Vlaanderen gratis voorleessoftware

Kurzweil is gratis beschikbaar voor leerlingen uit het lager en secundair onderwijs (gewoon en buitengewoon), mits het voorleggen van een attest (dyslexie, DCD, gemotiveerd verslag,…).  

 

ADIBib (Eureka Leuven) verzorgt de registratie voor gratis voorleessoftware.

Lexima is leverancier aan Adibib van onze compenserende voorleessoftware Kurzweil. 

 

Op www.adibib.be vraag je Kurzweil zelf aan voor de leerlingen.

Je kan er alle informatie rond de “spelregels” terugvinden via het menu “Opstarten” – “Voor wie”. 

Meer info over LeesVoor! vind je hier.

 

Als schoolteam, leerkracht of ondersteuner is het waardevol om vlot toegang te hebben tot Kurzweil. 

Bij ons kan je terecht voor voor één gratis schoollicentie voor Kurzweil en verschillende betalende formules op maat van jouw school!

 

Wil je weten wat Kurzweil voor jouw leerling(en) kan betekenen?

Bekijk de demo of meld je aan voor de webinar.

 

Klik hier voor meer verdiepende info.

Opgelet! 

Kies de juiste staffel op basis van het totaal aantal leerlingen van jouw school. 

De getoonde prijs houdt rekening met de inzetbaarheid van het programma. Lees hier meer.

Kurzweil

De meest geavanceerde compenserende software

Kurzweil Suite is dankzij de installatieversie de meest uitgebreide compenserende software die lees- en schrijfbelemmeringen zoals dyslexie helpt overwinnen. Door de sterke differentieerbare werkomgeving is Kurzweil het ideale meegroeiprogramma, van basisschool tot universiteit. Leerlingen kunnen hierdoor zelfredzaam omgaan met teksten en presteren op hun cognitieve niveau. Het programma biedt examenfunctionaliteiten, zonder (Windows PC en Mac) en met (eXamode) internetverbinding. 

 

Kurzweil bestellen? Klik hieronder op het product van je keuze.

Kurzweil en/of eXamode als pilootschool gratis én begeleid uitproberen? Klik hier voor meer info en de inschrijflink. Doorloop je de pilot in het 1ste trimester van schooljaar '24-'25 en ga je door? Dan bekom je 15% korting!

 

Meer weten over Kurzweil

Zo werkt Kurzweil 3000
De werkomgeving biedt toegang tot heel wat handige functies. 

 

Lezen
Kurzweil leest digitale (school)boeken, teksten en websites. In de installatieversie kun je genieten van de meest natuurlijk klinkende Acapela-stemmen. Door de leesondersteuning met de tweekleurige markering voor het woord en de zin stimuleert de gebruiker tot actief meelezen.

 

Schrijven
Kurzweil 3000 leest tijdens het typen de woorden voor. De leerling krijgt ondersteuning van een ingebouwde woordvoorspeller en spellingscontrole. De woordvoorspeller voorkomt het maken van fouten én corrigeert gemaakte fouten. Daarnaast kan de leerlingen het schrijven ondersteunen via diverse opzoekmogelijkheden: verklarende en vertalende woordenboeken, beeldwoordboeken, synoniemen en werkwoordvervoegingen.

Tot slot, binnen de webapplicatie kan de leerling tekst inspreken met de dicteerfunctie.

Studeren 
Met tekentools & markeerstiften kan de leerlingen teksten structureren. Van de gemarkeerde woorden kan Kurzweil kolomnotities maken, zo heeft de leerling in een handomdraai een handig overzicht ter beschikking. Daarnaast is de slimme mindmap tool in de installatieversie erg handig om ideeën gestructureerd op te schrijven. Binnen de webapplicatie is het ook mogelijk om een samenvatting zelf in te spreken.


Schoolboeken
Schoolboeken kunnen digitaal beschikbaar gemaakt worden via www.adibib.be. Voor gebruik in de Kurzweil installatieversie moeten de ADIBib tekst-pdf’s eenmalig omgezet worden naar het Kurzweil bestandsformaat (KES), formaat speciaal ontwikkeld voor mensen met dyslexie. De beste en snelste manier om dit te doen is met PDFtoKES. 

Wist je dat ...

Werk je alleen online?
Dan is Alinea Online de meest economische en gebruiksvriendelijke oplossing voor jou.

Met Kurzweil heb je ook toegang tot de Sensotec Webapp (Cloud) en Browser extensie (Web2Speech).

Webapp:
Werkt op pc, Chromebook, Mac en tablet
Installatievrij werken : log in op de URL en lees en werk in PDF’s, tekstbestanden en foto’s
Functies op een rij:
  • voorleesfunctie in 9 talen met aanpasbare voorleesstemmen, leessnelheden, pauzeduur tussen woorden, voorleesstemkeuze
  • schrijfondersteuning via dyslexiespecifieke spellingscontrole, corrigerende woordvoorspelling
  • studie-ondersteuning via vertaal-en beeldwoordenboeken, werkwoordvervoegingen, markeren en samenvatten, audiobestanden maken
  • spraakherkenningsfunctie


Browser extensie:
Extensie op Chrome browser of Microsoft Edge
Functies op een rij:
  • voorlezen van webpagina’s, Google Docs, mailtjes in Gmail,…: met actieve leeshulp met dubbele markering, in 10 verschillende talen en met 50 verschillende voorleesstemmen
  • verklarende, vertalende en beeldwoordenboeken
  • vertaalknop naar Google Translate
  • markeren van tekst in verschillende kleuren
  • maken van een samenvatting door gemarkeerde delen naar een document te extraheren
  • audiobestanden maken van geselecteerde tekst

900x450_Website_Kurzweil-webappschermen_Lexima.be

Installatiesoftware voor Windows PC en MAC
 • Werkt op Windows PC of Mac
 • K3000 kan alle bestandstypes (Word, Powerpoint, internet, PDF) omzetten naar KES-bestanden met superieure voorleeskwaliteit
 • Ook lesmateriaal op papier scan je automatisch met Kurzweil als een KES-bestand
 • Werkbalkset voor basis- en secundair onderwijs
 • Werkbalkset kan volledig gepersonaliseerd worden


 • Functies op een rij:
 • superieure voorleeskwaliteit in 13 talen met aanpasbare voorleesstemmen, leessnelheden , pauzeduur tussen woorden, voorleesstemkeuze
 • schrijfondersteuning via dyslexiespecifieke spellingscontrole, corrigerende woordvoorspelling
 • uitgebreide set van studiehulpmiddelen:  vertaal-en beeldwoordenboeken ,synoniemenlijsten, toegang tot online encyclopedieën, markeren en samenvatten, voetnoten, kleef-en tekstnotities, bladwijzers, gesproken notities, mindmapping, 4 sprekende rekenmachines

 • Website_900x300_Kurzweil-installatieversie-schermen_Lexima.be

  App voor smartphone/iPhone
  Kurzweil 3000 Mobile is de mobiele uitbreiding op Kurzweil.
  Met deze app kan je KES-documenten lezen en bewerken op Chromebook, Android (6.0 en hoger) en iOS apparaten.
  Functies voor Android en iOS
 • Voorlezen in verschillende talen met dubbele woordmarkering
 • Notities invoegen
 • Markeren


 • Extra functies iOS
 • Gemaakte notities laten voorlezen
 • Ingebouwde woordvoorspeller
 • Opzoekmogelijkheden via woordenboeken en werkwoordvervoegingen


 • Website_600x300_Kurzweil-app-images_Lexima.be
  Online examens met eXamode
  eXamode is de nieuwste ontwikkeling binnen de Sensotec webapplicatie. Deze tool maakt het mogelijk om met Kurzweil online toetsen en examens af te nemen in een veilige en afgesloten omgeving. Dankzij eXamode kunnen je leerlingen of studenten met een leeruitdaging op hun eigen device tijdens hun toetsen of examens met hun vertrouwde compenserende ondersteuning werken. Dat zorgt voor minder stress en frustraties bij de leerlingen, maar ook de voordelen voor de scholen zijn legio.

  Er loopt een begeleide proefperiode voor eXamode. Meer info

  Veilig: Studenten werken binnen de webapp van Alinea. Het moment dat een leerling acties onderneemt buiten de toets om, wordt de toets vergrendeld en is een ontgrendelcode van de supervisor (leerkracht/docent) nodig om terug naar de toets te gaan. Tijdens de test houdt een logboek deze eventuele onderbrekingen bij.

  Met de nodige ondersteuning: Leerkrachten/Docenten kunnen makkelijk het evaluatiebeleid voor compenserende software toepassen door bepaalde functionaliteiten uit te schakelen (bijv. toegang tot woordenboeken, spraak-naar-tekst, …). Zo zet je in op een consistent zorgbeleid. Een digitaal kladblok, handig voor de student, kan mee opgeslagen worden met het examen.

  Gebruiksvriendelijk voor leerkracht/docent en leerling/student:
  • De school hoeft niet langer in aparte lokalen of PC’s te voorzien.
  • De leerkracht/docent zet als supervisor de toetsen klaar onder het tabblad eXamode.
  • De student kan op zijn eigen device werken, wat zijn zelfredzaamheid en inclusie verbetert.
  • Alles kan netjes vooraf klaargezet worden. Per toets kun je bijlages en kladbladen toevoegen, de duur van de test instellen en aanduiden welke ondersteuningsfuncties mogen gebruikt worden. De toetsen/examens worden na indienen verzameld in de One Drive map van de supervisor.
  • Er is geen nood aan overtypen van examenvragen zoals in sommige andere toepassingen (bijv. Blackboard).
  • Je kan gelijktijdig afzonderlijke examens laten doorgaan.


  Je werkt al met Kurzweil en hebt interesse in eXamode? Volg een eXamode training.
  Je hebt interesse in eXamode, maar gebruikt Kurzweil nog niet? Meld je dan hier aan voor een kennismakingswebinar of stel je vraag via mailtje naar consulenten@lexima.be.  eXamode screens new logo_begeleidersomgeving
  Meerwaarde voor leerkracht én leerling
  Voor de leerkracht
 • Mogelijkheid om alle leerlingen op een fundamentale manier gelijke start- en goede leerkansen te bieden.
 • Maximaliseren van een goede doorstroom, minimaliseren van zitten blijven of uitval zonder diploma.
 • Tijdswinst en efficiëntieverhoging.
 • Minder 1-op-1 begeleiding nodig.
 • Vlot en eenvoudig te integreren in de lessen.
 • Vakoverschrijdende leersteun zonder de werklast voor jezelf of collega's te verhogen.


 • Voor de leerling
 • Verhoogde leerefficiëntie dankzij de hulp bij lezen en spellen waardoor hij/zij zich kan richten op tekstbegrip.
 • Zelfstandiger werken, ook met moeilijke en anderstalige teksten. Dat zorgt voor meer vertrouwen en leerplezier.
 • Tijdswinst door focus op de inhoud en door de efficiënte manier van werken die het programma stimuleert.


 • Neem deel aan de Kurzweil-kenniskring
  Bij Lexima staat vorming en professionalisering van het onderwijs centraal. Praktijkervaringen zijn een belangrijk onderdeel van de continue professionalisering van onderwijsprofessionals. Wij voorzien een netwerkmoment, genaamd de Kenniskring, waarbij onderwijsprofessionals met elkaar in gesprek kunnen gaan en ervaringen delen. Één van onze inhoudelijke experten is steeds aanwezig om adviezen te geven bij specifieke praktijkproblemen die jullie ervaren. Onder het genot van een drankje en knabbeltje krijg je de nodige handvaten om verder met Kurzweil aan de slag te gaan in de klas. Deelnemen? Kies in de shop voor Kenniskring Kurzweil. Meer info hier.

  Kurzweil ondersteunt bij leerbelemmeringen
  Leerlingen met dyslexie/taalstoornissen lopen tegen problemen aan waar Kurzweil specifieke ondersteuning kan bij bieden.

  Problemen met lezen:
 • hoofd- en bijzaken onderscheiden
 • onbekende/moeilijke woorden
 • uitspraak

 • Kurzweil biedt ondersteuning via de voorleesfunctie en woordenboeken.

  Problemen met schrijven:
 • correcte spelling
 • werkwoordvervoegingen

 • Kurzweil biedt ondersteuning via:
 • spellingscontrole
 • woordvoorspeller
 • uitgebreide werkwoordondersteuning
 • dicteerfunctie binnen webapp
 • synoniemenlijsten


 • Problemen met leren:
 • woordjes leren (NL en vreemde talen)
 • hoofd- en bijzaken onderscheiden

 • Kurzweil biedt ondersteuning via:
 • woordenlijst maken
 • woorden in vreemde talen: de juiste uitspraak inoefenen
 • markeren en samenvatten
 • mindmapping
 • voetnoten, bladwijzers, gesproken notities
 • toegang tot online encyclopedieën


 • PDF omzetten naar KES met PDFtoKES
  usp-icon-rebrand Zeer uitgebreide set van hulpmiddelen
  usp-icon-rebrand Groeit mee met de gebruiker
  usp-icon-rebrand Voor Chromebook, Mac en Windows