BLOON verbetert (ww.)spelling en woordenschat

Een goede woordenschat en spellingbeheersing zijn onmisbaar voor succesvol leren. Verbeter spellingvaardigheid, (werkwoord)spelling en woordbegrip met BLOON's krachtige visueel dictee-methode. De unieke BLOON-stappen (Bekijken, Lezen, Omdraaien/Onthouden, Opschrijven, Nakijken) versnellen automatisering en bevorderen zelfstandig leren.

Toegankelijk via LeerID, SSO Vlaamse overheid

BLOON verbetert (ww.)spelling en woordenschat

Hoe BLOON de (werkwoord)spelling en woordenschat verbetert

BLOON biedt veelzijdige taalondersteuning door leerlingen te helpen met (werkwoord)spelling en de uitbreiding van hun woordenschat. Ook voor het leren van de schrijfwijze en betekenis van woorden in een vreemde taal is BLOON bruikbaar. BLOON past in alle fases van het zorgcontinuüm, voor leerlingen van het 1ste tem 6de leerjaar. Ook het secundair onderwijs maakt gebruik van BLOON.

De kracht van het visueel dictee

Als oefenprogramma voor (werkwoord)spelling en woordenschat volgt BLOON de effectief bewezen methodiek van het visuele dictee. Hierbij zien leerlingen het woord eerst op het scherm. Als het woord is verdwenen, schrijven ze het op vanuit het geheugen. Vervolgens kijken ze het woord zelf na. Deze stappen bevorderen het automatiseringsproces voor het juist schrijven en begrijpen van woorden. Door herhaling wordt het woord als visueel ‘plaatje’ opgeslagen in het brein en is analyseren niet meer nodig. De effectiviteit van het visueel dictee is onderzocht door Hell, Bosman en Bartelings (2003) en Nies en Belfiore (2006). Deze methode zorgt als het ware voor mentale spiekbriefjes. BLOON helpt zwakke, niet-regelgevoelige spellers visuele woordbeelden inprenten. Leerlingen werken zelfstandig met directe feedback op het gemaakte werk.

Breed inzetbaar

Het programma is breed inzetbaar op maat van elke leerling. BLOON biedt steeds passende oefenstof aan. Extra ondersteuning kan in de vorm van eigen instructies, hakken-en-plakken, letters markeren en gebruik maken van hints. Zo gaan ook leerlingen die in een remediërend traject zitten er vlot mee aan de slag.

Als onderwijsprofessional krijg je een uitgebreid resultatenoverzicht per leerling of per woordenlijst. Per leerling zie de geoefende lijst(en), het resultaat en de oefentijd. Welke woorden jouw klas nog moeilijk vindt? Dat zie je in het overzicht van de woordenlijsten. Er zijn verschillende toetsmethodes via spelletjes of de BLOON-methode. Leerlingen die in BLOON werken, verdienen munten en richten zo hun eigen spelwereld in.

Onderwijsprofessionals maken gebruik van standaardlijsten, eigen lijsten én lijsten van andere professionals. Dat levert tijdswinst op. Met begrippenlijsten oefenen leerlingen met definities en de betekenis van woorden. Met vertaallijsten oefenen ze een vreemde taal.

Dit zeggen anderen over BLOON

Bestel BLOON

Bestel BLOON

Als school heb je verschillende opties:

  • Kennismakingspakket: jaarabonnement voor 1-5 licenties
  • Schoolbreed jaarabonnement
  • Plus Pakket voor 1 of 3 jaar: voordelige combinatie van licenties, training en rapportage

Ben je een scholengroep? Vraag dan een offerte op maat aan via relaties@lexima.be.

Investeer in succes met onze trainingen:

  • Zorg voor een effectieve implementatie
  • Maximaliseer de resultaten van het programma
  • Onze trainingen worden consistent beoordeeld met een 8 of hoger

Klaar om te starten? Klik op de juiste tegel hieronder om Bouw! te bestellen en geef je leerlingen de beste kans op leessucces!

Gratis én begeleide pilot?

Gratis én begeleide pilot?

Maak als school gedurende twee maand kosteloos kennis met de programma-omgeving, functies en het gebruiksgemak van BLOON.

Een pilootproject is kostenbesparend en biedt inzicht in de effectiviteit en het potentieel van BLOON vóór de aanschaf. Met persoonlijke 1-op-1 begeleiding krijg je de kans om de het programma optimaal te benutten en te ervaren hoe het bijdraagt aan het bereiken van de leerdoelen.

Na afloop ga je naadloos over naar een abonnement of stop je zonder verplichtingen.
Actie: bij een pilot doorlopen in het 1ste trimester van schooljaar ’24-’25 geniet je van 15% korting als je verdergaat.

Als therapeut of particulier probeer je BLOON 1 maand gratis uit.

Meer over een pilootproject

Veelgestelde vragen

  • Kan ik BLOON naast de reguliere lesmethode gebruiken?
    BLOON is naast elke lesmethode te gebruiken. Leerlingen passen de lesstof direct praktisch toe.
  • Wordt BLOON ook ingezet als ondersteuning bij het leren van een vreemde taal?

    De oefenmethode BLOON wordt ook ingezet als ondersteuning bij het leren van een vreemde taal. Het helpt extra voor het aanleren van de juiste klank-tekenkoppeling. Dit geldt vooral voor klankzuivere talen en talen die dicht bij de moedertaal staan. Voor het leren van andere talen beschikt BLOON over vertaallijsten voor het Duits, Engels, Frans, Italiaans, Spaans en Portugees.

  • Verschillende soorten lijsten

     

     

    Naast woordenlijsten bevat BLOON klankkleurlijsten, zinnenlijsten, begrippenlijsten, werkwoordlijsten en vertaallijsten.

    Met de klankkleurlijst geef je elke klank(groep) een kleur die helpt om de klank uit het geheugen op te roepen.

    Tijdens het oefenen met de zinnenlijst worden de woorden die centraal staan in een zin geplaatst waardoor de leerlingen de woorden in een betekenisvolle context zien en het woordbegrip vergroot.

    Met de werkwoordlijsten kun je inzetten op het oefenen van de werkwoordspelling.

    De begrippenlijsten ondersteunen bij het oefenen en vergroten van de woordenschat.

    Voor het leren van andere talen beschikt BLOON over vertaallijsten.

     

     

  • Erg handig voor NT2-leerlingen
    Doordat de begrippenlijsten ondersteunen bij het oefenen van de woordenschat helpen ze leerlingen met een anderstalige (NT2-) achtergrond ook om begrippen te leren. Ook de vertaallijsten zijn geschikt voor deze leerlingen.
  • Van brede basiszorg tot uitbreiding: tips

     

     

    • Alle leerlingen (brede basiszorg): Laat alle leerlingen oefenen met de spellingregel van de week of het leren van de betekenis van de woorden die centraal staan. In het secundair onderwijs kunnen leerlingen de woordenschat van de vreemde taal oefenen.

     

    • Een groepje leerlingen (verhoogde zorg en uitbreiding van zorg): Leerlingen die moeite hebben met dezelfde spellingcategorie laat je gezamenlijk oefenen met woordenlijsten op maat. Indien nodig kun je de lijsten aanvullen met extra ondersteuning. Denk hierbij aan het markeren van klanken en het toevoegen van instructie. Een begrijpend lezen tekst met moeilijke woorden? Gebruik dan de begrippenlijst om de woordenschat uit te breiden.

     

    • Individuele leerling (uitbreiding van zorg en IAC): Zet een passend pakket woordenlijsten klaar waarmee de leerling (werkwoord)spelling kan oefenen. Gebruik bijvoorbeeld de zinnen- of klankkleurlijsten en pas de extra ondersteuningsmogelijkheden toe waar dat nodig is.

     

     

     

  • Hoe is BLOON bereikbaar?

    BLOON is bereikbaar via Lexipoort, het klantportaal van Lexima. Hierin doe je ook het beheer van het programma. Daarnaast zie je als (zorg)leerkracht in Lexipoort de resultaten van alle leerlingen die met de BLOON werken.