Op zoek naar leuke werkvormen voor leesbevordering? Download er nu 10 leuke!

De kern van Boekies

Boekies is het programma waarmee leesbevordering op de basisschool wordt geïntegreerd. Verschillende studies toonden aan dat leesmotivatie een goede voorspeller is van leesgedrag- en prestaties. Boekies stimuleert het vrij lezen met als doel het leesplezier te behouden en te verhogen. In Boekies lezen leerlingen online op de computer of tablet. Dit heeft grote voordelen: ze kunnen bijv. thuis verder lezen, de boeken blijven van optimale kwaliteit en zijn nooit 'uitgeleend'. 

 

Ondersteuning & belang voor de leerling

Leerlingen maken op basis van interesse, leeftijd of AVI-niveau een keuze uit de uitgebreide collectie lees- en informatieboeken. Voor zwakkere lezers biedt Boekies diverse vormen van leesondersteuning, zoals een leesliniaal en een voorleesmogelijkheid. Zo kunnen alle leerlingen zelfstandig lezen met Boekies. Dit leidt tot meer zelfvertrouwen en leesplezier, een betere leesmotivatie en op termijn een betere leesvaardigheid.

 

Leesplezier is dé motor achter leesprestaties en leesgedrag (Baker & Wigfield, 2016). Leerlingen die veel lezen hebben onder andere een beter tekstbegrip, meer kennis over de grammatica en verbeteren in het schrijven van verhalen.  Wanneer leesbevordering is geïntegreerd in het onderwijscurriculum van de school heeft dit invloed op de gehele verdere ontwikkeling van de leerling (Clements, 2017).

Ondersteuning & belang voor de leerkracht

Via Boekies plein krijgen leerkrachten toegang tot lesprogramma’s en tips voor een verrijkende leesomgeving. Maar ook Boekies zelf biedt heel wat extra's. Zo kan de leerkracht het leerlingleesprofiel aanpassen, kan er met eigen of met één van de 25 themalijsten gewerkt worden en biedt het leerlingleesdossier meteen een compleet overzicht in het leesgedrag van de leerlingen. Boekies helpt leerkrachten om makkelijk een leesaanbod en -ondersteuning vorm te geven op maat van elke leerling en helpt een schoolteam om een sterk leesbeleid uit te zetten. Van de sterke leerling die extra uitdaging nodig heeft, tot de leeszwakke(re) leerling omwille van een motivatiegebrek of leerprobleem.

 

Demo of webinar kijken?

Wil je weten hoe Boekies leerlingen extra motiveert en zo hun leesplezier en leesvaardigheid verhoogt? Bekijk dan de demo of de webinar.

 

Op zoek naar verdiepende informatie? Klik hier 

 

Opgelet! 

Kies de juiste staffel op basis van het totaal aantal leerlingen van jouw school. 

De getoonde prijs houdt rekening met de inzetbaarheid van het programma. Lees hier meer.

Boekies

Pak leesbevordering aan

In een boek duiken en pas kunnen stoppen met lezen als het uit is. Dat wens je toch iedere leerling toe? Boekies is dé aanpak waarmee het onderwijs werkt aan leesbevordering en leesplezier. Ontdek hoe Boekies met ruim 2.000 digitale kinder- en jeugdboeken de sleutel is tot meer leesplezier en een betere leesvaardigheid. Dit web-based leesbevorderingsplatform biedt boeken voor 4 tot 14 jaar en is zoveel meer dan zomaar een digitale schoolbib!

 
  • Ondersteuning voor de leerling: audiovisuele leeshulpen
  • Ondersteuning voor de leerkracht: thema- en deelbare leeslijsten + leerlingdossier
  • Beperkt gratis beschikbaar via i-Learn

Probeer Boekies gratis uit tijdens de actie Leesbevordering, van 18/09 t/m 30/11. Je maakt kans op 1 jaar gratis Boekies. Meer over de actie en voorwaarden.

Boekies bestellen? Klik hieronder op het product van je keuze.

 

Meer weten over Boekies

Aanvullende informatie

Een gevarieerd boekenaanbod is essentieel om de leesmotivatie te behouden en verhogen. De Boekies-catalogus telt ruim 2.000 digitale kinder- en jeugdboeken voor de leeftijd van 4 tot 14 jaar, waaronder een groot aantal series. Er zijn boekenseries rond bepaalde personages, zoals Koen Kampioen, Blitz!, Dolfje Weerwolfje en de boeken van Skoop. Daarnaast zijn er leesseries die aansluiten bij de behoeftes van een specifieke doelgroep zoals leerlingen met leesproblemen zoals dyslexie; leerlingen met een kleine woordenschat; meertalige leerlingen en hoogbegaafde leerlingen. Hieronder vind je overzicht van de beschikbare leesseries.

Wetenschappelijke basis

Boekies is ontwikkeld op basis van de zelf-determinatietheorie van Ryan & Deci. Deze theorie stelt dat je de intrinsieke motivatie van kinderen kunt beïnvloeden door in te spelen op de psychologische basisbehoeften Competentie (de leerling heeft vertrouwen in het eigen kunnen), Autonomie (de leerling heeft invloed op wat hij of zij doet en heeft de vrijheid om een activiteit naar eigen inzicht uit te voeren) en Relatie (de leerling voelt verbondenheid met de omgeving en heeft vertrouwen in anderen. Hij of zij voelt zich vrij om vragen te stellen en is niet bang om fouten te maken). Door bij deze behoeften aan te sluiten vergroot Boekies het leesplezier van de leerling!

Wist je dat ...

Actie Leesbevordering: Gratis uitproberen van 18/09 tot 30/11 + westrijd!
Het leesniveau bepaalt het latere (leer)succes. Belangrijk genoeg om alles uit de kast te halen om dat leesniveau bij leerlingen omhoog te krijgen, niet? Als je de resultaten van recente studies erop naslaat, blijken de huidige inspanningen onvoldoende. Maar hoe kun je (nog) meer doen zonder zelf in organisatie- en tijdsnood te geraken? Daar biedt het leesbevorderingsplatform Boekies de uitkomst.

Hierboven krijg je alle info over Boekies mee. Teveel tekst ;-)? Je hoeft niet alles te lezen, je kunt Boekies nu helemaal gratis uitproberen en zelf ondervinden hoe dit programma een waardevole aan- of invulling is voor het lezen met jouw klas.

TH-P_acties najaar 2023_banner leesbevordering

De actie(voorwaarden):
 • loopt van ma 18/09 t/m do 30/11
 • je probeert Boekies in die periode helemaal gratis uit
 • na je aanmelding ontvang je de link naar een online Ga-van-start-training
 • in de loop van de proefperiode krijg je digitale ondersteuning
 • zonder opzeg vloeit de proefperiode over in het betalend abonnement waarop je intekende vanaf 1/12. Tot dan kun je Boekies op elk gewenst moment beëindigen via een kort opzeggingsmailtje naar consulenten@lexima.be.

Wat moet je hiervoor doen?
Plaats het Boekies abonnement volgens jouw schoolgrootte in de Lexima webshop na het aanmaken van je account. Bij het afrekenen krijg je een korting van 100% waardoor je niets hoeft te betalen.

Doe mee aan de wedstrijd en maak kans op een volledig jaar gratis Boekies!
Heb je de Ga-van-start-training helemaal doorlopen tijdens de uitprobeerperiode? Dan maak jij kans om als winnaar uit de bus te komen. Uit alle deelnemende scholen die de training doorlopen hebben, trekken we de winnaar.

Ontdek ook onze vormingsactie van 11/09 t.e.m. 19/11!
Je krijgt 15% korting op alle live en online vormingen. Bij vormingen waarbij de data onderling afgesproken worden, mag de vormingsdatum buiten de actieperiode vallen. Bekijk snel ons Academie-aanbod!

Boekies @i-Learn
Het i-Learn project stelt kosteloos een open portaal voor digitaal gepersonaliseerd leren ter beschikking aan basis- en secundaire scholen en wil zo de drempel voor het gebruik van educatieve technologie in het onderwijs verlagen. Het leesbevorderingsplatform Boekies is in het onderdeel ‘Vrij leren’ de nummer één gekozen applicatie voor de basisschool en de nummer twee voor het secundair. Via i-Learn My Way heb je met één enkele login toegang tot alle deelnemende applicaties. Via i-Learn Academy voorziet i-Learn ook in coaching & ondersteuning: instructievideo’s, e-learning modules, documentatie, online & fysieke vormingssessies en de online community.

Wat is mogelijk via Boekies@i-Learn:
 • Boeken kiezen op basis van selectiecriteria en klaarzetten in i-Learn
 • Leerlingen lezen de boeken binnen Boekies als ze het boek openen & maken gebruik van de hulptools

 • Wat is er mogelijk binnen Boekies schoolbreed:
 • Boeken kiezen op basis van selectiecriteria en klaarzetten in de leerlingenomgeving
 • Leerlingen lezen boeken in hun eigen omgeving & maken gebruik van de hulptools
 • Themalijsten en leeslijsten maken en delen met leerlingen en leerkrachten
 • Inzicht in leesgedrag van de leerlingen
 • Persoonlijke leerlingomgeving (voor eigen gekozen en klaargezette boeken)
 • Toegang tot Boekies-plein met artikelen, lesprogramma’s, tips, enz.
 • Leerlingadministratie op Lexipoort
Leesseries in Boekies
In Boekies zijn onderstaande leesseries beschikbaar.

 • Boeken Over Jongens
 • Bikkels
 • Boekbende
 • Boemerang
 • Bolleboos
 • Kijk en lees
 • Leesbalans
 • Nik-Nak
 • Samenleesboeken/Samenlezers
 • Spannend!-serie
 • Terugblikken
 • Toneellezen
 • VillA Alfabet
 • Disney Voorleescollectie
 • Zoeklicht


Boekies Plein
Het Boekies Plein is momenteel nog gebaseerd op informatie voor het Nederlandse onderwijs. Niettemin kan heel wat van de aangeboden informatie, materialen en tips ook voor een Vlaamse leerkracht erg nuttig zijn. Op het Plein vind je naast artikelen en publicaties ook handvatten om met Boekies structureel werk te maken van leesbevordering. Hier staan uitgewerkte lesprogramma’s, tips voor een verrijkende leesomgeving en lessuggesties om aandacht te besteden aan leesbevordering. Verder blijf je op het plein up-to-date over de boekencatalogus van Boekies en bekijk je webinars over leesmotivatie en leesbevordering. Je vindt Boekies Plein onder het kopje ‘Informatieplein’.
usp-icon-rebrand Helpt leesdrempels wegnemen
usp-icon-rebrand Gevarieerd boekenaanbod
usp-icon-rebrand Met tips en inzichten hou je een vinger aan de pols