null

Strijd voor Dyslexiebegrip en de rol van Sprankel

Leestijd 2 minuten

Categorie(ën):
[VL-L]Strijd voor Dyslexiebegrip en de rol van Sprankel

In het Lexima Magazine 2025 staat een boeiend artikel over de strijd voor dyslexiebegrip en de rol van Sprankel. Wil je het volledige artikel lezen? Vraag dan hier het Lexima Magazine aan om het artikel integraal, digitaal of op papier, te lezen. Het magazine staat trouwens boordevol interessante artikels over leren, leerproblemen en de nieuwste ontwikkelingen op dit vlak.

De persoonlijke drijfveer van Sandrine De Coster

Het artikel belicht het inspirerende verhaal van Sandrine De Coster, HOGENT-lector logopedie en audiologie, en haar betrokkenheid bij vzw Sprankel. Gedreven door haar persoonlijke ervaring als moeder van een zoon met dyslexie, Basile, zet ze zich samen met een klein team van vrijwilligers in om ouders en leerkrachten te informeren en de belangen van kinderen en jongeren met dyslexie te behartigen.

Dyslexie: meer dan alleen leesproblemen

Sandrine gebruikt de metafoor van een ijsberg om de complexiteit van dyslexie te illustreren. Het zichtbare topje vertegenwoordigt de lees- en spellingproblemen, terwijl onder de oppervlakte de vaak onderschatte secundaire kenmerken schuilen, zoals faalangst, emotionele uitbarstingen en comorbide* aandoeningen zoals ADHD of ASS.

(*comorbiditeit: er is sprake is van het tegelijkertijd voorkomen van twee of meer aandoeningen of stoornissen bij één persoon)

De rol van Sprankel

Sprankel speelt een cruciale rol in de ouderondersteuning, waarbij ouders geholpen worden om de uitdagingen van hun kind te begrijpen en door de structuren en mogelijkheden binnen het onderwijssysteem te navigeren.

Sprankel is trots op hun vernieuwde website die cruciale informatie biedt en is actief betrokken bij beleidsvorming, zoals hun bijdrage aan het adviesrapport over inclusief onderwijs. Sandrine vervult een unieke dubbelrol in het Netwerk Leerproblemen Vlaanderen, waar ze fungeert als spreekbuis voor zowel ouders als de logopedistenopleiding.

Uitdagingen in het onderwijs en het 'Dysparcours'

Sandrine constateert dat het concept van 'gelijke kansen' nog vaak verkeerd wordt geïnterpreteerd. Gelijke kansen betekent niet iedereen identiek behandelen, maar juist een gedifferentieerde aanpak hanteren om iedereen gelijke mogelijkheden te bieden. Om het begrip over de werkelijke impact van leerstoornissen te vergroten, heeft Sandrine samen met haar HOGENT-collega Sabine Vandevelde een innovatief 'Dysparcours' ontwikkeld, een inleefoefening voor dyslexie en dyscalculie.

Positieve ontwikkelingen in de dyslexie-aanpak

Sandrine signaleert in het artikel met enthousiasme positieve ontwikkelingen in de dyslexie-aanpak met de democratisering van ondersteunende technologie, zoals het LeesVoor!/ADIBib project voorop.

Oproep tot Engagement

Het artikel sluit af met een uitnodiging aan geëngageerde leerkrachten en ouders om bij te dragen aan Sprankel's missie door vrijwilliger te worden. Geïnteresseerden kunnen een e-mail sturen naar info@sprankel.be.