Rekensprint voorkomt & verhelpt rekenproblemen

Leerlingen krijgen tijdens hun schooltijd steeds complexere rekenopgaven. De verschillen in rekenvaardigheden worden steeds groter. Zo kan een leerling met geautomatiseerde basiskennis vlot terugtellen, terwijl een ander daar moeite mee heeft. Het automatiseren van basiskennis in het rekenen is belangrijk om rekenproblemen te voorkomen. Vroegtijdig beginnen met oefenen en automatiseren via dit methode-onafhankelijke interventieprogramma voorkomt rekenproblemen. Maar Rekensprint verhelpt ook opgelopen rekenachterstand door rekenhiaten op specifieke steentjes van het rekenmuurtje te verkleinen of weg te werken.

Rekensprint voorkomt & verhelpt rekenproblemen

Hoe Rekensprint rekenproblemen voorkomt

Een leerling die basisbewerkingen heeft geautomatiseerd, heeft een groter deel van het werkgeheugen beschikbaar voor de uitvoering van niet-geautomatiseerde handelingen. Op het moment dat een leerling langer moet nadenken over de basis, dan wordt een moeilijker niveau lastiger en complexer. Hierdoor lopen leerlingen sneller achterstanden op. Een voorbeeld hiervan is het uitrekenen van breuken. Voor het uitrekenen van breuken is het van belang om de maaltafels te hebben geautomatiseerd. Door het inzetten van Rekensprint oefenen leerlingen extra met het automatiseren. Het is mogelijk om te oefenen op zowel power als speed. Het gaat daarbij niet alleen om het uitrekenen van sommen, maar ook om het tempo van het maken van de berekening. Er wordt gebruik gemaakt van meerdere rekenstrategieën, met name de rijgstrategie.

Rekensprint in 3 stappen

1. Breng eerst de hiaten in de rekenontwikkeling in kaart Om zwakke rekenaars extra ondersteuning te bieden, is het belangrijk om eerst te onderzoeken waar in het rekenproces de moeilijkheden zitten. Daarom kan er in Rekensprint een koppeling worden gemaakt met het toetsinstrument Bareka. Bareka brengt de rekenmuur van het automatiseren van de basisbewerkingen in kaart. Op basis van resultaten vanuit dit programma krijg je een advies gegeven voor extra oefening in Rekensprint en is onmiddellijk duidelijk welke rekeninterventies nodig zijn. Als begeleider kan je zelf bepalen welke oefeningen je klaarzet voor de leerling. Bareka en Rekensprint vormen een effectieve combinatie om rekenachterstanden inzichtelijk te maken en vervolgens direct aan te pakken.

2. Zelfstandig en in groepsverband oefenen Leerlingen hebben de mogelijkheid om zowel zelfstandig als onder begeleiding te oefenen. Met Rekensprint kunnen leerlingen zowel op afstand als in de klas begeleid worden. De begeleider kan meerdere kinderen tegelijkertijd online begeleiden tijdens een oefensessie en ze kunnen elkaar zien tijdens het oefenen. De digitale omgeving bevat een voorleesfunctie bij het zelfstandig oefenen en bij de digibordmodule.

3. Voortgang bekijken Als begeleider kan je de voortgang van jouw leerling bekijken in het Rekenmuurtje. De leerling kan dit zelf ook zien. Dit geeft zowel begeleiders als leerlingen inzicht in de rekenontwikkeling. Zo kunnen leerlingen eigenaarschap nemen voor hun eigen resultaten en leerproces. Dat motiveert leerlingen om de power (nauwkeurigheid) en speed (rekensnelheid) te ontwikkelen en een extra groen steentje te verdienen.

Bestel Rekensprint

Bestel Rekensprint

Als school heb je verschillende opties:

  • Kennismakingspakket: jaarabonnement voor 1-5 licenties
  • Schoolbreed jaarabonnement
  • Plus Pakket voor 1 of 3 jaar: voordelige combinatie van licenties, training en rapportage

Ben je een scholengroep? Vraag dan een offerte op maat aan via relaties@lexima.be.

Investeer in succes met onze trainingen:

  • Zorg voor een effectieve implementatie
  • Maximaliseer de resultaten van het programma
  • Onze trainingen worden consistent beoordeeld met een 8 of hoger

Klaar om te starten? Klik op de juiste tegel hieronder om Rekensprint te bestellen en geef je leerlingen de beste kans op leessucces!

Gratis én begeleide pilot?

Gratis én begeleide pilot?

Maak als school gedurende twee maand kosteloos kennis met de programma-omgeving, functies en het gebruiksgemak van Rekensprint.

Een pilootproject is kostenbesparend en biedt inzicht in de effectiviteit en het potentieel van Rekensprint vóór de aanschaf. Met persoonlijke 1-op-1 begeleiding krijg je de kans om de het programma optimaal te benutten en te ervaren hoe het bijdraagt aan het bereiken van de leerdoelen.

Na afloop ga je naadloos over naar een abonnement of stop je zonder verplichtingen.
Lanceringsactie: bij een pilot doorlopen in het 1ste trimester van schooljaar ’24-’25 geniet je van 25% korting als je verdergaat.

Als therapeut probeer je Rekensprint 1 maand gratis uit.Dit programma is niet beschikbaar voor particulieren.

Meer over een pilootproject

Veelgestelde vragen

  • Wat zijn de verschillen tussen Rekensprint, Rekenheld en Bareka?
    Bareka is een toetsprogramma dat resultaten per bouwsteen van het Rekenmuurtje in kaart brengt. Het toetst op power (correct) en speed (automatiseren) en is inzetbaar voor de basisschool en 1e graad van het secundair onderwijs. De Bareka Rekenmuur, gebaseerd op het bewezen effectieve Drempelmodel, maakt hiaten inzichtelijk, waardoor de juiste oefening geboden kan worden. Het is eenvoudig op verschillende manieren in te plannen en biedt een overzicht per groep of individu. Zodra Bareka de hiaten in kaart heeft gebracht, kan er worden geoefend met zowel Rekensprint als Rekenheld.

    Rekensprint is een oefenprogramma voor de basisschool en 1e graad van het secundair onderwijs, gericht op het automatiseren van de basisvaardigheden rekenen op 1F-niveau. Het hanteert een eenduidige rekenstrategie en is daardoor goed inzetbaar bij zwakke rekenaars. H et kan zowel klassikaal, in kleine groepjes als individueel worden gebruikt. Er is een gecombineerde rekenmuur van Rekensprint en Bareka.

    Rekenheld is een adaptief programma dat het automatiseringsproces bij het rekenen bevordert. Het oefenprogramma kan prima ingezet worden voor alle leerlingen in de basisschool. Het leerniveau van de leerlingen kan inmiddels ook gekoppeld worden aan Het Rekenmuurtje. Het programma is gebaseerd op het bewezen effectieve drempelmodel. Leerlingen gaan zelfstandig aan de slag in het programma. Ze worden gemotiveerd door een spelelement om te blijven oefenen met rekenen. Een waardevolle motivatie voor leerlingen!
  • Hoe kan ik meer te weten komen over de achtergronden en effectiviteit van rekenonderwijs?
    Wil je meer te weten komen over effectief rekenonderwijs? Download het whitepaper over effectief rekenonderwijs
  • Hoe is Rekensprint bereikbaar?
    Rekensprint is bereikbaar via Lexipoort, het klantportaal van Lexima. Hierin doe je ook het beheer van het programma. Daarnaast zien leerkrachten en intern begeleiders in Lexipoort resultaten in van alle leerlingen die met de producten werken.