Je tinderkansen bepaald door je spellingniveau

Leestijd 1 minuut

Categorie(ën):
[VL-L] Je tinderkansen bepaald door je spellingniveau

Een extract uit het Lexima Magazine 2024 artikel, auteur: Stefanie Keirse

Spelling is een belangrijke vaardigheid voor effectieve schriftelijke communicatie. Spelfouten maken teksten niet alleen moeilijker te lezen, maar hebben ook invloed op hoe lezers de kwaliteit en betrouwbaarheid van de tekst ervaren. Dit geldt voor teksten in kranten, tijdschriften, schoolboeken en zelfs sociale media. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat spelfouten op datingprofielen personen minder aantrekkelijk maken.

Veel scholen worstelen met het geven van adequate spellinginstructie. Er is behoefte aan duidelijkheid over welke factoren de instructie effectief maken en hoe spellingvaardigheid kan worden beoordeeld.

Onderzoek toont aan dat

-het oefenen van woorden door ze te schrijven of te typen leidt tot betere spellingprestaties dan het simpelweg lezen ervan

-inzicht in de structuur van taal effectiever is dan het uit het hoofd leren van spellingsregels

-directe feedback op individuele woorden effectiever is dan uitgestelde feedback

-het bieden van een zelfcontrolemogelijkheid de spellingvaardigheid positief beïnvloedt

Effectief spellingonderwijs verdient het dus om prioriteit te krijgen. Belangrijk daarbij is het adequaat ondersteunen van leerlingen met spellingproblemen, maar ook de gevolgde spellingmethoden kritisch te evalueren. Dit zal ervoor zorgen dat leerlingen met vertrouwen geschreven teksten kunnen lezen en produceren.

Wens je meer info over BLOON of wil je het volledige artikel “Je tinderkansen bepaald door je spellingniveau?” lezen? Volg de knop hieronder of Vraag jouw Lexima Magazine hier digitaal of gedrukt aan.