Gebruikershandleiding Web2Speech

Aan de slag met Web2Speech

Introductiefilmpje

Dankzij deze handleiding leer je alle functies van Web2Speech kennen: voorlezen, vertalen, woorden opzoeken, geluidsopnames maken, markeren en samenvatten. Je leert ook hoe je de instellingen kunt aanpassen.


Bekijk hier de tutorial filmpjes

1. Opstarten

Schakel Web2Speech in door te klikken op het W2S-icoon rechtsboven in de Chrome-menubalk. Log in met de inloggegevens van jouw compenserende (voorlees)software  Alinea of Kurzweil 3000.

 

Inloggen met je eigen Google-, Microsoft- of Smartschool-account is ook mogelijk dankzij de Single Sign-on-functie. Je login koppelen aan je account doe je op https://lic.sensotec.be. Log de eerste keer in met je gebruikersnaam en wachtwoord van je licentie.  Klik dan onderaan je profiel op één van de SSO-links waarmee je voortaan wil inloggen:

 

Als je al bent ingelogd op die server (bv. Je Google-account) dan is de link meteen gelegd. Is dat niet het geval dan wordt je eerst gevraagd om je gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen. Het icoontje krijgt daarna een fellere kleur.

 

Nu kan je aanmelden op de webapp met de Google-, Microsoft- of Smartschool-login, afhankelijk van welke SSO-link je hebt gelegd.

2. Instellen

De werkbalk verplaatsen: de positieknop: De Web2Speech werkbalk is heel eenvoudig te verplaatsen met de positieknop links op de balk. Klik deze aan en sleep de werkbalk naar de gewenste positie.

Instellingen wijzigen: de instellingenknop:
Jouw voorkeursinstellingen stel je in via de knop ‘Instellingen’:

Op het tabblad Algemeen vind je de extra’s voor een ideaal gebruik:

i. Kies het gewenste audioformaat voor het aanmaken van een geluidsbestand: MP3 of WAV.

Het tabblad Spraak toont de spraakinstellingen: 

i. Standaard staat de taal van je browser als voorleestaal ingesteld, maar er zijn 10 talen beschikbaar.
ii. Per taal zijn zowel vrouwelijke als mannelijke stemmen beschikbaar.
iii. De leessnelheid varieert van heel traag naar heel snel.

 

Op het tabblad Navigatie geef je jouw voorkeuren voor de voorleesfunctie mee. 

i. Stel de leeseenheid in: voorlezen per zin of per woord.
ii. Stel de leeswijze in: doorlopend of onderbroken voorlezen (het lezen pauzeert na elke leeseenheid).
iii. Kies jouw favoriete markeerkleur voor het woord en de leeseenheid. Standaard is dit een gele zin met een groen gemarkeerd woord. Je ziet ook meteen een voorbeeld van de gekozen kleuren.

Op het tabblad Lay-out kan je de werkbalk aanpassen naar jouw voorkeuren.
Zo kies je voor grote of kleine knoppen en of je een volledige werkbalk of een werkbalk met enkel de leesknoppen wenst te gebruiken. De gebruikersinterface kan in 4 verschillende talen weergegeven worden.

De kleur van de werkbalk aanpassen: de contrastknop
Standaard hebben de knoppen een donkere achtergrondkleur. Lees of werk je echter op een donkere achtergrond, pas dan de kleur van de werkbalk aan door op de contrastknop te klikken. Zo verander je de werkbalk van donker naar licht

3. Functies

Tools: Audiobestanden maken en screenshots laten voorlezen

i. Audiobestand maken: Via de MP3-knop maak je een audiobestand van de geselecteerde tekst met de ingestelde voorleestaal en leessnelheid. Het audiobestand wordt in de map Downloads opgeslagen als MP3 of WAV (in te stellen via de knop Instellingen, tabblad Algemeen).
ii. Screenshotlezer: Met de screenshotlezer kan je tekst in een zelf getrokken kader makkelijk laten herkennen en voorlezen. Je kan dus ook tekst op een afbeelding aanduiden zodat deze kan voorgelezen worden.

 

Spraakherkenning (enkel in Google Chrome): Je kan nu ook teksten dicteren. Zowel in zoekvelden als formulieren kan je via de microfoon teksten dicteren in 10 verschillende talen. Op elke website met een veld waar je je cursor kan inplaatsen, kan je teksten dicteren in plaats van typen.
 
Markeren en samenvatten: Je kan nu ook markeren en samenvatten met Web2Speech. Er zijn 5 markeerkleuren beschikbaar. Klik op een markeerkleur en dubbelklik om 1 woord te markeren, of sleep de muis over de tekst om meerdere woorden te markeren. Op dezelfde manier kan je een markering wissen. Je maakt een samenvatting van de gemarkeerde tekst door op de samenvattingsknop te klikken.

i. Er opent een nieuw tabblad met jouw samenvatting. Je kan de markeringen sorteren op de positie waarin je ze hebt aangeduid, of je kan ze groeperen op kleur. De url van de website waar de samenvatting vandaan komt, verschijnt onderaan het blokje tekst.
ii. Je kan nu verschillende acties ondernemen:

 

1. Je kan deze samenvatting opslaan, al dan niet met de markeerkleuren. Klik hiervoor onderaan rechts op de knop ‘opslaan’.
2. Je kan aan deze samenvatting extra items toevoegen door naar dezelfde of een nieuwe webpagina te surfen en na het markeren opnieuw op de samenvattingsknop te klikken. De samenvatting van de extra items wordt dan onderaan de huidige samenvatting toegevoegd.

3. Je kan een reeds opgeslagen samenvatting toevoegen aan de huidige samenvatting. Klik op de invoegknop rechtsboven en selecteer een bestaande samenvatting. Deze wordt dan bovenaan de huidige samenvatting toegevoegd.
4. Je kan de samenvatting laten voorlezen door op de Play-knop te klikken.
5. Je kan de samenvatting kopiëren naar het klembord door op de kopieerknop te klikken. Dit kan je dan gebruiken om de samenvatting bijvoorbeeld in een Word document te plakken.
6. Je kan de samenvatting wissen door op het vuilnisbakje te klikken.

Voorlezen: In het midden van de werkbalk bevindt zich de oranje voorleesknop. Klik op deze knop om de tekst te laten voorlezen. Tijdens het voorlezen verandert deze knop in een pauzeknop. Klik op de pauzeknop om het voorlezen te pauzeren.

 

Tekstselectie: Tekstselectie: Met de selectieknop stel je in hoe je de voor te lezen tekst wil selecteren. Met de 5 selectiefuncties kan je vanaf nu dus elke tekst op een pagina lezen.

i. Bij elke selectiemodus: Hover over een link en deze wordt voorgelezen, vaak wordt ook de tooltip mee voorgelezen.
ii. Standaardinstelling: klik in de tekst en klik op de Play knop. Het voorlezen start vanaf de cursor.
iii. Klik je op de roos met pijl, dan start het voorlezen automatisch waar je klikt.
iv. Met het handje kan je de tekst lezen onder de muisaanwijzer. Dit is ideaal om bijv. hyperlinks, knoppen of kaders te laten voorlezen.
v. Selecteer je de A knop dan kan je een tekstselectie op de webpagina laten voorlezen.
vi. Selecteer je het kader dan kan je een gebied aanduiden waarin de tekst moet voorgelezen worden. Ideaal om te lezen in tabellen of woordenlijsten

Opzoeken: Via de woordenboekknop kan je woorden opzoeken. Heb je een woord geselecteerd, dan wordt dit automatisch in het zoekveld  ingevuld, maar je kan ook zelf een woord typen. Je krijgt het resultaat nadat je op enter hebt gedrukt of op het vergrootglas hebt geklikt.

 

Vertalen: Met de vertaalknop kan je jouw geselecteerde tekst direct in Google Translate laten vertalen naar de gewenste taal. Brontaal is de actieve voorleestaal, doeltaal is de ingestelde weergavetaal. In het Google Translate venster kunnen die standaardinstellingen tijdelijk aangepast worden.

Bekijk hier de technische release notes van Web2Speech.

We wensen je voor nu veel (voor)lees- en leerplezier!